ANIMAX Skopje Animation Festival, Macedonia

За Фестивалот

Highslide JS

Анимакс Скопје Фест е прв фестивал на анимиран филм во Македонија. На него гледаме како уникатна можност за презентирање на домашните, македонски креативни потенцијали во нивната матична земја, со што публиката ќе добие јасна претстава за она што во моментот во Македонија се создава на ова поле. Фестивалот е со компетитивен карактер и е отворен за аниматорите од целиот свет.

Прочитај повеќе

Вести

Почитувани пријатели и љубители на анимацијата,
Со задовлство го објавуваме рекордниот број од 326 анимирани филмови, од 53 земји од целиот свет, кои се пријавија на овогодинешното издание на македонскиот интернационален фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје Фест“, меѓу кои најголем број од: Франција, Шпанија, Германија, Полска, Италија, Бразил, како и филмови од Ирак, Иран, Индија, Јужна Кореја, Тајван, Куба, Перу и др.
Според досегашната евиденција, голем дел од филмовите се носители на престижни награди,, победници на филмски фестивали од А категорија. Се радуваме што и годинава повторно на публиката на Анимакс ќе можеме да ѝ понудиме квалитет, разноликост и уникатна програма. Четвртото издание на „Анимакс Скопје Фест“ годинава ќе се одржи од 4ти до 6ти декември, 2014 година.